Rss

Budgethotell börjar ta betalt för städning m.m.

Den som åker till ett hotell förväntar sig oftast att man ska få det lite lyxigare än i vardagen. Det är riktigt sköna sängar, personal som tar hand om tvätten och städningen och dessutom en frukostbuffé utöver normal standard. Men då kostar det också en hel del. Att exempelvis få ett hotellrum i Stockholm för under 600kr är riktigt svårt. Men en trend är att priserna pressas. Det innebär även att man får betala extra för en rad olika tjänster och produkter. Den som är villig att betala för städning och hur många tvålar man använt kan snart välja dessa alternativ.

Tune HotelsAftonbladet publicerade för några år sedan en artikel med rubriken ”Hotell börjar ta betalt för tvål” som handlar just om denna trend. En trend som kommer från flygbranschen där det länge var en självklarhet med att man exempelvis skulle få mat på flyget. När så prispressande flygbolag växte sig starka utmanade de denna etablerade sanning och erbjöd lågt grundpris men sedan avgifter för en rad olika tilläggstjänster. Att detta sedan skulle komma att appliceras på hotellbranschen var kanske inte en helt oväntad fortsättning. Första steget är taget i USA och trenden förväntas komma till Sverige. Det som än så länge går att se i Sverige är hotell som tar betalt för frukosten. Ett steg som många hotellgäster kan acceptera. Om sedan utvecklingen går mot samma håll som i Storbritannien och USA återstår att se. Där finns exempelvis hotell (Tune Hotels) som tar betalt med 20kr för de som vill ha en handduk (låna) och en tvål. För städning kostar det även extra, 80kr. Det är visserligen lätt att ha med sig själv men svårare blir det på Easyhotell som ligger i Berlin. Där får man betala 50kr om man vill ha en fjärrkontroll. Troligtvis är det få som chansar och tar med sig en multifjärr…

Svårighet att jämföra

Detta skulle även innebära att det blir betydligt svårare att jämföra priset på hotellen. Om ett rum kostar 500kr och man blir tvungen att betala extra för tvålarna, städningen och frukosten, är det då billigare än det som kostar 750kr och allt ingår? Ska man jämföra priserna och spara pengar på detta är det inte helt enkelt. När man söker på ett hotell på exempelvis hotels.com skulle de billiga hotellen rankas som just ”billigast”. Detta eftersom de har lägst grundpris. Många skulle även boka de i tron att de var billigast. Men det blir därmed än tydligare att man måste läsa det finstilta och verkligen sätta sig in i alla kostnader som kan uppstå.

Comments are closed.